Drevinukas / Anzelmas Matutis

    3,50 €
    Su PVM

    Lietuvių k., Vaga, 1974 m., 96 p., iliustr., kieti virš.

    Būklė
    Kiekis
    Išparduota

      Duomenų apsauga

    Jūsų duomenys griežtai tvarkomi pagal Duomenų apsaugos reglamentą.

      Pristatymo informacija

    Pristatymas per 1-3 darbo dienas

      Grąžinimo taisyklės

    Pas mus taikomas standartinis prekių grąžinimas (14 kalendorinių dienų)

    Gyvenimą palyginęs su klaidžiojimu po žmonių Girią, poetas svarbiausiu savo darbu laikė eilėraščių vaikams rašymą. A. Matutis buvo didelis gamtamylis – ir jūrose plaukiojęs, ir Drevėje gyvenęs, įvertintas ne viena premija, o už rinktinę „Margaspalvė genio kalvė“ apdovanotas tarptautiniu H. K. Anderseno diplomu. Literatūrologė dr. Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė A. Matutį pavadino vaikiškiausiu vaikų poetu ir teigė, kad su jo poezija turėtų augti kiekviena vaikų karta. Ketvirtį amžiaus pradirbęs mokytoju, A. Matutis gerai pažino vaiko psichologiją, o kūryboje gebėjo net pats į jį savotiškai persikūnyti. Susitikimus su vaikais poetas yra pavadinęs labai geromis dienomis, nes jų metu galintis pasitikrinti savo eilėraščius, stebėdamas klausančio akis, lūpas, šypseną ar abejingumą.

    Pašaukimą eiliuoti A. Matutis pajuto gana anksti, penkiolikmetis pradeda bendradarbiauti vaikų žurnale „Žvaigždutė“. 1942 m., pabaigęs Marijampolės mokytojų seminariją, įvairiose mokyklose poetas dirbo net tris dešimtmečius, iki 1972-ųjų. Prieš išleisdamas pirmąsias knygas „Grok, žiogeli, smuikeliu“ ir „Genių kalvė“ (1948 m.) A. Matutis pamiklina plunksną, versdamas eilėraščius iš rusų kalbos. 1971 metai – svarbūs poeto gyvenime. Už rinktinę „Genių kalvė“ įvertintas Lietuvos komjaunimo premija, jis Gudų girios pakrašty pasistato namelį – Drevę. Vieta pasakų nameliui buvo nusižiūrėta ankstėliau, besigrožint Varėnos krašte į Ūlos upę įtekančio Uosupio upelio kilpa.

    Idėją parašyti poemą  „Girios televizorius“ poetui pakuždėjo Gudų girios Malinuko ežerėlis su savo giriniais atspindžiais. Už šią novatorišką knygą Matutis 1974 m. buvo įvertintas respublikine valstybine premija. Po televizinės programos principu sukurtos poemos atėjo laikas eiliuotai pasakai su ryškiu pagrindiniu veikėju. Juo tapo Drevinukas, tris dešimtmečius lauktas ir ieškotas girios bičiulis-gelbėtojas. Pagrindinio veikėjo vardu pavadinta lyrinė pasaka pasirodė 1974 m. ir yra, pasak literatūrologo J. Linkevičiaus, iki šiol nepralenkta tarp giminingų eiliuotų pasakų dėl savo pagrindinio veikėjo paveikslo ryškumo ir originalumo bei aukšto kūrinio meninio lygio.

    Specifiniai Kodai

    Panaudotas

    Atsiliepimai (0)

    Šiuo metu klientų atsiliepimų nėra.